Σχετικά με τον Δημότη

Συμμετοχικός Προϋπολογισμός

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, θέλοντας να ενισχύσει την συμμετοχή του πολίτη στην συνδιαμόρφωση των πολιτικών για τον Δήμο του, προχωρά στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου πολιτειακής οργάνωσης, κατά το οποίο ο πολίτης, άμεσα, είτε ως άτομο, είτε μέσω ομάδων πολιτών, συλλόγων ή φορέων θα έχει λόγο στην διαμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου.

Στόχος το Δήμου είναι να κινητοποιήσουμε τους πολίτες και να τους κάνουμε όχι μόνο αποδέκτες των πολιτικών αποφάσεων των οργάνων που σύμφωνα με το νόμο αποφασίζουν, αλλά «κοινωνούς» και «συνδιαμορφωτές» αυτών. Οι πολίτες να έχουν τον λόγο, μέσω της υποβολής των προτάσεων τους, να αποφασίσουν τι θέλουν για την πόλη τους. Να ενθαρρύνει την συμμετοχή τους στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Πρόκειται για μια επιλογή η οποία δεν είναι εύκολη στην υλοποίηση της. Απαιτείται συντονισμός, ενημέρωση και κυρίως ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάληψη από την πλευρά τους συμμετοχικής δράσης.

Το εγχείρημα αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά, και ο προϋπολογισμός αυτός για το έτος 2018 να ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ. Σαν πρώτο βήμα, προτείνεται η εφαρμογή της διαδικασίας στον τομέα περισσότερο «ελαστικών» δαπανών, που θα αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας και στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών από τον Δήμο προς τους κατοίκους. Μακροπρόθεσμος στόχος βέβαια είναι η συνδιαμόρφωση μεγαλύτερου ποσοστού των δαπανών του δήμου.

Η διαδικασία εφαρμογής του συμμετοχικού προϋπολογισμού είναι η εξής :

  • Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα δημοσιεύσει άμεσα πρόσκληση για υποβολή σχεδίων/προτάσεων/έργων/δράσεων, η οποία θα είναι ανοιχτή έως την καταληκτική ημερομηνία της 10ης Νοεμβρίου 2017 Η πρόσκληση θα περιγράφει τα θεματικά πεδία και τα έργα/δράσεις για τις οποίες καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης/βαθμολόγησης. Θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις δημότες ομάδες πολιτών, πολιτιστικοί, αθλητικοί, κοινωνικοί, διάφοροι σύλλογοι και συλλογικότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

  • Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες, να υπάγονται στην αρμοδιότητα του Δήμου , να αφορούν είτε στην περιοχή τους είτε σε ολόκληρο τον Δήμο και να έχουν ανώτατο προϋπολογισμό το ποσό των 50.000 ευρώ ανά πρόταση.

  • Τα σχέδια θα αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας και στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών από τον Δήμο προς τους κατοίκους.

  • Το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού των προτάσεων και σχεδίων που θα επιλεγούν, θα ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ, ποσό που θα συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2018.

  • Με τη λήξη της ημερομηνία υποβολής, οι προτάσεις θα ελέγχονται εντός 10 ημερών, για την συμβατότητα και επιλεξιμότητα τους, από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου η οποία θα συντάξει λίστα κατάταξης των προτάσεων με φθίνουσα σειρά, σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν. Η σκέψη είναι να μπορούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του δήμου να ψηφίζουν και να αξιολογούν τις προτάσεις και τις ιδέες οι πολίτες.

  • Τέλος η λίστα με τις επικρατέστερες προτάσεις θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο έως τον Δεκέμβριο ώστε να καθίσταται δυνατή η ενσωμάτωση τους στο Τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό έτους 2018.

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά (κάνοντας κλικ εδώ) , είτε με αποστολή email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. του εντύπου ( φορέα ή πολίτη) είτε υποβάλλοντας το έντυπο στο Γραφείο Δημάρχου Ηγουμενίτσας.